utorok 14. augusta 2012

Detský raj v záhrade



   Rodinný dom spolu so záhradou sú ideálnym miestom pre deti. Deti majú možnosť kedykoľvek vybehnúť na čerstvý vzduch, ktorý je nevyhnutný pre ich zdravý telesný a duševný rozvoj. Ak záhradu prispôsobíte ich potrebám prostredníctvom rôznych detských prvkov, ako je napríklad pieskovisko či hojdačka, vytvoríte pre ne detský raj, v ktorom budú určite radi tráviť svoj voľný čas.

Na deti by ste mali myslieť už pri projektovaní záhrady, ale samozrejme detský raj môžete vytvoriť aj z už existujúcej záhrady. Detských prvkov, určených nielen do záhrad rodinných domov, ale aj na ihriská materských škôl alebo na mestské ihriská, je v súčastnosti veľký výber. Zaujímavé je napríklad živé iglu vyrobené z bambusu alebo vrbového prútia, ďalej sú to rôzne domčeky na stromoch, kde deti nájdu svoje súkromie a pokoj. Záhrada je tiež miestom kde deti nájdu tajomné zákutia, ktoré sú ideálne napríklad na hru na skrývačku so svojimi kamarátmi.
Pre deti od 1 až 6 rokov sú vhodné hojdačky, ktoré  sa vyrábajú drevené aj plastové v rôznych farebných prevedeniach, a taktiež pieskoviská, ktoré môžete nájsť v rôznych tvaroch ako sú napríklad lienka alebo rybka. Pieskovisko by sa malo dať zakryť z bezpečnostných dôvodov, ale aj z praktických napríkad keď prší nemusíte ho hneď odnášať do vnútra. Pre staršie deti od 6 do 13 rokov sú výborným riešením hracie zostavy, ktoré sa dajú vytvoriť z viacerých prvkov a to sú vyvíšený drevený domček, pri ňom rebrík, lezecká stena a šmykľavka.  Práve šmýkačka sa stáva stredobodom pozornosti a povýši hraciu zostavu na rovnakú úroveň akou sú veľké detské ihriská v mestách. U detí sú obľúbené tiež trampolíny a hojdacie siete hamaka, ktoré sú určené aj dospelým. Pri výbere takýchto prvkov sa zamyslite aj nad farbami a motívmi, pretože ako prvé detské oko zaujme estetická stránka. Keďže deti sa radi podobajú dospelým vytvorte im v záhrade vlastný záhon, ktorý bude patriť len im a môžu si skúsiť pestovať bylinky alebo zeleninu, ktorá rýchlo rastie. Viditeľné výsledky, na ktoré netreba dlho čakať sú pre deti výborným povzbudením.
Pri zariaďovaní detského raja myslite hlavne na bezpečnosť detí a ich pohodlie môžte im kúpiť do záhrady aj ich vlastný drevený detský nábytok. Prvky umiestnite na otvorené trávnaté priestranstvo, tak aby ste ich pri hre mohli kedykoľvek poorovať aj z domu. Problémom môžu byť aj rastliny, do detských záhrad určite nepatria živé ploty s tŕňmi, jedovaté rastliny s okrasnými plodmi ako sú napríklad konvalinky, pretože detská zvedavosť je bez hraníc a deti radi všeličo ochutnávajú.
Rovnako ako o všetok nábytok aj o ten detský v záhrade by ste sa mali pravidelne starať, to znamená umývať ho, kontrolovať funkčnosť jednotlivých prvkov a tiež venovať pozornosť tomu či sa drobné častice neuvoľnili inak by mohlo prísť k úrazu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára