štvrtok 26. januára 2012

Izba pre najmenších.

Chcete, aby sa dieťa vo svojom malom kráľovstve cítilo čo najlepšie? Skúste sa vžiť do jeho potrieb - predškolské deti potrebujú mať v izbičke predovšetkým veľa miesta na hranie, deti školou povinné potom tiež dostatok priestoru pre učenie, čítanie a písanie. Zistite, s čím si vaše dieťa najradšej hrá, sledujte jeho návyky a uvedomte si, čo mu pri hre alebo štúdiu prekáža a aké ďalšie problémy ho trápia (napríklad že u neho nemôže prespať najlepší kamarát).

Najviac detských hier sa odohráva na zemi, preto najprv skontrolujte, či nejde od podlahy zima. Ideálne sú teplejšie prírodné povrchy, studenej podlahy potom môžete pokryť kobercom alebo viacerými kusovými koberčekmi, ktoré sa ľahko udržujú, dajú sa kombinovať a zostaviť z nich zábavné farebné zóny.Tip: Skúste sa vžiť do sveta svojho dieťaťa, aj keby ste si kvôli tomu mali kľaknúť alebo sadnúť na podlahu - potom veľmi ľahko uvidíte všetky nástrahy, prekážky a možnosť vylepšenia z jeho perspektívy.
 Vytvorte v izbičke systém úložných priestorov, napr poličiek, krabíc alebo zásuviek a dohodnite sa s dieťaťom, kde bude mať hračky a ďalšie potreby svoje nočnej úkryty. Pomôcť s upratovaním môžu tiež farby alebo tvary skrýš (pirátska truhla iste nabáda k úschove pokladov viac ako obyčajná plastová krabice).Izba pre hry aj učenie

Ako na to, aby bola detská izba nielen krásna a útulná, ale aby sa v ňom tiež dobre učilo? V izbičke malého školáka pridajte k odpočinkovej a hernej zóne tiež zónu pracovnú, ktorej by mal vládnuť písací stôl s pohodlnou stoličkou a dobrým osvetlením, najlepšie denným svetlom dopadajúcim zboku. Oplatí sa investovať do detského nábytku, ktorý sa dá prispôsobiť výške dieťaťa, a tak v každom jeho veku podporovať optimálne držanie tela pri sedení . Nábytok do detskej izby nájdete aj v tomto e-shope na nábytok

Aby si dieťa nekazilo zrak, poriadne mu na prácu aj na hranie posvieťte. Okrem celkového osvetlenia izby sa skvele hodí tzv svetelné zóny tam, kde je potrebné vidieť lepšie - najčastejšie pri posteli a na stole.

Tip: K písaciemu stolu je ideálna lampička s kĺbmi, ktorá umožní správne nastavenie uhla dopadu svetla. Umiestnite ju tak, aby si dieťa pri písaní netienilo - ak je dieťa pravák, malo by svetlo dopadať od jeho ľavej ruky a naopak.
Farby a farbičky

Deti milujú farby! A každé má tú svoju obľúbenú, ktorú by najradšej malo všade - v šatníku, na hračkách aj v izbe. Doprajte im veselé ladenie izby a pozvite ich k výberu obliečky, záclon, kobercov, ale aj farieb stien a nábytku. Vy sa potom môžete chopiť tej zložitejšie úlohy - farby správne skombinovať. Farebnosť izby totiž môže mať zásadný vplyv na náladu a psychiku detí, a keby ste bezo zvyšku vyhoveli dieťaťu v jeho momentálnych farebných požiadavkách, mohlo by sa po čase v izbe začať cítiť nepríjemne. Vyhnite sa teda príliš krikľavým a agresívnym farbám, melancholickému ladeniu do tmavo modrej či šedivej alebo rušivým lesklým povrchom. Dobrá detská stolička k Pc stolíku je pre detský chrbátik tiež veľmi dôležitá.

Farebný základ (steny a podlahy) by mali tvoriť skôr pastelové alebo neutrálne odtiene doplnené jednoducho kombinovateľným a farebne variabilným nábytkom s farebnými akcentmi na doplnkoch. Nová výmaľba, záclony, pár farebných doplnkov či koberčekov vie izbu premeniť ako mávnutím čarovného prútika.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára