piatok 4. marca 2011

Bývanie s deťmi

Deti to majú radi pestré a veselé. Detský nábytok by mal preto najmä podnecovať fantáziu a byť trvanlivý. Aj napriek potomstvu môže zariadenie pôsobiť módne a dospelo. Kreslá a stoličky v mini vydaniach sa pôsobia vedľa možnostiach sedenia pre veľkých štýlovo a k tomu ponúkajú deťom zodpovedajúci komfort. Zaoblené rohy na stoloch a komódach znižujú riziko pri šantení. Najvhodnejšie zariadenie do detskej izby je nábytok z masívu, ktorý neobsahuje žiadne chemické lepidlá a ako prírodný materiál má antialergické vlastnosti.





S nástennými tetovaniami sa dá rýchlo vykúzliť rozprávkový krajina. Dajú sa ľahko umiestniť a držia na každom hladkom podklade. Máte na stenách tapety z drsných vlákien? Nevadí: Nahrejte kúsok fóliu fénom – potom bude držať aj na nerovnom podklade. A ak už nebudú u detí populárne medvedíky ale piráti, dajú sa motívy bez zvyškov odstrániť a nahradiť novými.

Nábytok do detskej izby- náš typ k nákupu. Ako potomstvo rastie, mení sa aj vkus. Jednoduchý biely nespracovaný/neošetrený nábytok sa dá ľahko s kúskom kreatívnosti pekne dotvoriť. Keď vnímanie štýlu dozrie, dá sa to väčšinou znovu pretvoriť. Nábytok tak vydrží veľa rokov. Najľahšie to ide s úchytkami na zásuvkách. Takéto úchytky existujú vo všetkých formách a farbách. Tip pre poriadok: Dajte na vonkajšiu stranu zásuvky jednoducho to, čo sa v nich nachádza – je jedno či sú to herné postavičky/hračky alebo pastelky. Tak sa maličký naučia hravo, že všetko má svoje stále miesto. Aj skladacie drevené krabice sú super pomocníci. Existujú s kolieskami a čalúnenými uzávermi na sedenie. Tak bude zbieranie hračiek pre deti dobrodružnou jazdou po detskej izbe. Ale pozor: Nemali by sa dať uzamkýnať: Keď deti do nich vlezú môže to byť nebezpečné.




A kde sa dá hrať najlepšie? Jasné, na podlahe. Ponúka proste najväčšiu plochu, na ktorej sa dá tak dobre rozložiť. Koberce stlmia pády detí (žiadne modriny) a šetria nervy susedov. Aby bola podlahoviny vhodným miestom na šantenie, nemala by obsahovať žiadne škodlivé látky a mala by byť hrubá a teplá. Či sa rozhodneme pre syntetiku alebo strižnú vlnu je otázkou ceny. Dôležité je, dbať o známku kvality. Pre rodičov, ktorý to majú radi úplne bezchybné je tu ponuka kobercových štvorcov. Tie sa dajú kedykoľvek jednotlivo vymeniť, v prípade, že sa pri hraní vyleje farba alebo ovocná šťava.

Premena detskej izbičky

Ak naša ratolesť vyrástla, ozdoby v izbe a samotné zariadenie bude treba vymeniť za nové. Prvým krokom, ktorým obvykle začíname je výber vhodnej farby na stenu. Usmiate slniečko, mráčiky, či kreslené postavičky, ktoré maminky kreslia do izbičiek malých slečien, sú azda neodmysliteľnou súčasťou ich rozprávkového sveta.
Obľúbené sú aj veselé tapety, ktoré najčastejšie zdobia steny detí nad postieľkou, aby mali pekné sny. To sú hlavné skutočnosti, ktorými sa zaoberáme pri zariaďovaní izbičky pre naše deti. Raz, ale príde čas, keď naša malá slečna, alebo chlapček vyrastie a samotný dizajn izby budeme musieť radikálne zmeniť.
Každý rodič začína výberom vhodnej farby na stenu. Veľkou výhodou je používať riedke farby na tónovanie, s ktorými nebudeme mať žiadne problémy a budú sa nanášať veľmi ľahko. Výrobcovia ponúkajú širokú škálu farieb. Takže nebude problém vybrať si takú, ktorá nám bude dokonale vyhovovať.
Farbu na tónovanie môžeme pridať do základného odtieňu, či do bielej farby, alebo s ňou môžeme maľovať obrázky priamo na stenu izby. Ako bude vyzerať konečný motív, zistíme podľa jednoduchej tabuľky na miešanie, ktorú máme priamo na nádobke farby na tónovanie, alebo podľa nákresu na nádobke. Stačí si len vybrať správne odtiene, pripraviť si ďalšie pomôcky, vyhrnúť si rukávy a pustiť sa s radosťou do premeny detskej izby... Ak chceme len oživiť starú farbu dákym ornamentom, vynikajúco sa bude hodiť farba v podobnom odtieni, alebo vo výraznej kontrastnej farbe. Všetko závisí od nás a od našich predstáv a fantázii.




Skôr, ako začneme mali by sme z izby vynosiť všetok nábytok, ako aj koberec. Ten, s ktorým nie je ľahko manipulovať, by sme mali prekryť aspoň igelitom. Zabránime tak jeho pofarbeniu a poškodeniu. Ďalším krokom by malo byť odstránenie samolepiek a tapiet z povrchu stien. Ďalej musíme zošraubovať kryty zásuviek a vypínačov, aby sa farba dostala aj pod ich okraje a aby nám kryty nezavadzali pri samotnom natieraní.


Na maľovanie veľkých plôch by sme mali mať valček a namáčaciu misku a na nádobku taktiež mriežku na otieranie farby. Na maľovanie dekoratívnych predmetov potrebujeme tenšie štetce. Namiešané odtiene vyskúšame priamo na stene a ak sme spokojní môžeme začať s ich natieraním. Najskôr vždy začíname stropom a potom pokračujeme samotnými stenami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára